Brandfarlig produktion & oplag

DK Brand er jeres erfarne og seriøse samarbejdspartner, når der er behov for brandteknisk rådgivning i forbindelse med byggesager eller sager, som omhandler produktion eller oplag omfattet af Beredskabsloven.
Et af vores specialer er sager, som er omfattet af Beredskabsloven – Tekniske Forskrifter for Væsker, Gasser & Faste Stoffer

Vi søger for at udarbejde alt relevant materiale, herunder beredskabsplaner og indsatsplaner, samt at sikre, at personale og nøglemedarbejdere instrueres i nødvendigt omfang som en del af vores samlede løsning.
Vi tager hånd om dialogen med de forskellige myndigheder og sikrer et overblik, så I hele tiden er opdateret i processen.

Tekniske forskrifter for brandfarlige og brændbare væsker

Brandfarlige og brændbare væsker er kendetegnede ved at:

  • Allerede ved et oplag af over 25 oplagsenheder af en væske (f.eks. 25 liter benzin) begynder lovgivningen at stille krav.
  • En oplagsenhed svarer til:
  • 1 liter væske af klasse I
  • 5 liter væske af klasse II
  • 50 liter væske af klasse III
  • 250 liter væske af klasse IV.
  • Væsker inddeles i klasse 1, 2, 3, 4 med 2 underklasser for hver. I hver klasse stilles der særlige vilkår til både produktion, bygning og håndtering.
  • Sprøjteboks, tankanlæg, produktionsafsnit, tørrekabine, lagerafsnit er blot nogle af de områder, der nævnes i lovgivningen.

Tekniske forskrifter for gasser

Brandfarlige og brændbare væsker er kendetegnede ved at:

  • Beholdere, tanke og anlæg er omfattet af reglerne, hvis de indeholder gasser under et tryk større end 0,5 bar ved 15 °C, eller hvis de kan udvikle et tryk større end 0,5 bar ved 15 °C.
  • Fremstilling af gasser, fyldning og opfyldning af beholdere og tanke med gasser (bortset fra opfyldning med hydrogen) samt anden anvendelse og håndtering af gasser.
  • Anlæg med beholdere og tanke med gasser. Det gælder dog ikke anlæg med gasser i et lukket system, hydrogentankstationer, gasfyrsinstallationer, gasturbineinstallationer og gasmotorinstallationer.
  • Salgs- og forbrugstankanlæg med F-gas.

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer

Brændbare Faste Stoffer er kendetegnede ved at:

  • Produktionsafsnit i bygning, hvor der kan forekomme brændbart støv, som kan give anledning til en eksplosiv atmosfære.
  • Lagerafsnit i bygning, hvor der kan forekomme brændbart støv, som kan give anledning til eksplosiv atmosfære.
  • Lagerafsnit i bygning med oplag af faste brændbare stoffer, som kan selvantænde.
  • Lagerafsnit i det fri med oplag større end 1.000 kubikmeter af brændbare faste stoffer.


særlige sager jf Beredskabsloven § 34, stk 2.

Beredskabslovens § 34, stk. 2 betyder, at hvor der ikke er regler for et område, kan det kommunale redningsberedskab i hvert enkelt tilfælde vurdere, om det er nødvendigt at stille krav ud fra et brandmæssigt hensyn.
Der findes en række forskellige anlæg og oplag, der ikke er omfattet af reglerne i Tekniske Forskrifter, men som reguleres af Beredskabsloven § 34, stk. 2

Eksempler på dette kunne være:

  • Biogasanlæg, anlæg med brint og lignende.
  • Nogle aktiviteter med gasser er ikke omfattet af bekendtgørelsen om tekniske forskrifter for gasser.
    Det gælder f.eks. oplag af aerosoler, i disse tilfælde kan Beredskabslovens § 34, stk. 2 finde anvendelse.
  • Flere af vores rådgivere har arbejdet ved de kommunale redningsberedskaber som sagsbehandlere.
    Vi besidder den nødvendige erfaring og indsigt til at varetage dialogen med myndighederne og forestå hele ansøgningsprocessen, så I kommer sikkert i mål med disse projekter.

Power to X

Vi er med som brandrådgivere på nogle af de første PTX-anlæg i Danmark.
I den forbindelse har vi høstet vigtig viden i forhold til at udvikle sikre og bæredygtige løsninger inden for det brandtekniske område, sammen med bygherre og myndigheder på disse projekter.

Power to X, også kendt som “P2X” eller “P(to)X”, er en forkortelse, der ofte bruges inden for energisektoren.
Det refererer til processen med at omdanne energi fra vedvarende kilder (som sol eller vind) til brændstof og andre kemiske stoffer.

For eksempel kan Power to X bruges til at omdanne elektricitet til hydrogen ved hjælp af elektrolyse.
Hydrogen kan derefter lagres og bruges som et grønt brændstof i transportsektoren (som i elbiler), opvarmning af bygninger, industrielle processer og meget mere.


ATEX

I forbindelse med sager og projekter, der omhandler særligt brandfarlig eller brændbar produktion og oplag, vil det ofte være relevant at håndtere eksplosionsfarlige dampe, gasser eller støv jf. ATEX-reglerne.
Vi kan hjælpe jer med at identificere og håndtere disse risici således, at I altid lever op til de gældende regler.

Vi kan hjælpe jer med at identificere og håndter disse risici således i altid lever op til de gældende regler.

Hvad er ATEX:

Virksomheder, hvor der er eksplosionsfarlige områder, og som er omfattet af Arbejdstilsynets regler om arbejde under eksplosiv atmosfære.
Det kan være virksomheder, der opbevarer, håndterer eller producerer brandfarlige væsker, gasser eller støv. 

Som eksempler kan nævnes gastanke, sprøjteværksteder, tankstationer, savværker, møllerier osv.


Produktion & oplag omfattet af Risikobekendtgørelsen

Hvis jeres virksomhed eller oplag er underlagt reglerne i Risikobekendtgørelsen, kan vi assistere jer med risikoarbejdet, herunder udarbejdelse af:

  • Sikkerhedsdokument
  • Sikkerhedsrapport samt risikoidentifikation og risikovurdering
  • Udarbejdelse af beredskabsplaner mv

Ligeledes hjælper vi jer som jeres rådgiver i det fælles myndighedsarbejde, hvis der er behov for dette.
Særligt arbejdet med myndigheder kan være svært at navigere i, hvis man ikke kender systemerne.

En risikobekendtgørelse er:

En risikobekendtgørelse er en lovmæssig standard, der regulerer håndtering og opbevaring af stoffer med potentiale til at forårsage alvorlig skade på sundheden eller miljøet.
Disse kan omfatte farlige kemikalier, radioaktive materialer, genetisk modificerede organismer og andre potentielt farlige stoffer.


Virksomheder inddeles i 3 forskellige klasser, og er omfattet, hvis der er flere farlige stoffer til stede, beregnet ud fra en risikovurdering, der foretages. Klasse 2 og 3 er omfattet af risikoreglerne.